Att tänka på innan man väljer kreditkort

Att tänka på innan man väljer kreditkort

Många har säkerligen tänkt sig att det någon gång kan vara bra och smidigt med ett kreditkort. I vissa fall kan det vara en hjälpare i nöden, men det finns några punkter som kan vara bra att gå igenom innan man beställer ett.

Varför ska man ha ett kreditkort?

Anledningarna till att ha ett kreditkort är många och kortet kan i vissa fall vara ett bra komplement till ett vanligt bankkort. Exempelvis kan det fungera som en buffert vid utlandsresor eller ett sätt att samla sina köp på faktura och få kontroll över alla transaktioner som görs under en månad. Det kan också röra sig om de rabatter eller bonussystem som kortutgivarna erbjuder när man genomför betalningar med kreditkortet.

Oavsett vilken anledning som lockar kan ett tips vara att man jämför Sveriges bästa kreditkort hos exempelvis kreditochfinans.se, som specialiserar sig inom krediter. När man gör en jämförelse får man en tydlig bild av vad de olika kortutgivarna erbjuder och vad man som kund förbinder sig till.

Hur fungerar ett kreditkort?

Själva kortet fungerar i princip som det vanliga bankkortet, förutom att inga pengar dras från kontot. I stället läggs samtliga köp på en faktura som skickas till kortinnehavaren en gång i månaden där alla köp finns listade. Kreditkorten kommer också i olika kategorier och former beroende vem det är som är ansvarig utgivare.

Kategorierna kan bland annat vara:

 • Bensinkort
  Ett väldigt populärt kreditkort från drivmedelsföretag där man som kund kan få rabatter på bensin och diesel.
 • Resekort
  Denna typ av kreditkort ger oftast fördelar vid resor där man exempelvis kan plocka ut poäng som kan användas till biljetter. Poängen får man genom att man handlar i butik eller online med kortet.
 • Cashback

Med detta kreditkort kan man få en viss procent tillbaka för de köp som görs med kortet.

Några punkter att tänka på

Kreditkort kan till stor del vara fördelaktiga. Speciellt för den som vill ha kontroll över sina transaktioner och samtidigt kunna betala allt på samma gång eller för den som reser mycket och önskar rabatterade priser på drivmedel eller flygbiljetter. Däremot finns det några fallgropar som kan vara bra att tänka på innan man bestämmer sig.

Ett av de främsta problemområdena när det kommer till kreditkort är den ökande risken för att överspendera. Eftersom pengarna inte dras direkt från kontot har man inte samma överblick på hur mycket pengar som gått åt och vilket saldo som finns tillgängligt. Det är därför viktigt att man håller koll på sin privatekonomi så att man inte spenderar mer än vad man har råd med.

En annan riskfaktor är möjligheten till att skjuta upp sina betalningar, vilket kan leda till högre skulder. I många fall erbjuder kreditkortsutgivarna delbetalning på fakturorna så att man i stället kan betala av beloppet i sin egen takt. Detta kan absolut vara fördelaktigt om man gjort ett större köp som man heller betalar av bitvis. Dock är risken stor att slutbeloppet blir mycket högre än vad det var initialt – speciellt om det rör sig om flera småköp.

Slutord

Det finns både för- och nackdelar med att ha ett kreditkort, och inget svar som säger att något är rätt eller fel. Däremot kan det vara fördelaktigt att läsa på om de olika kreditkorten och vad de innebär, samt att man ser över sin egen ekonomi i första hand.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

You may also like...

1 Response

 1. Jasmin skriver:

  Hej

  Jag vill beställa bankkonto

  Rating: 1.0/5. From 1 vote.
  Please wait...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.