Hur skyddar man sin kreditkortsinformation 2020?

Tack vare tillväxten utan motstycke vad gäller handel online har användares kreditkortsinformation aldrig varit mer utsatt för risk. Det här problemet kan minimeras om man agerar försiktigt. Den här artikeln går igenom säkerhetsrutiner du kan implementera för att undvika att din kreditkortsinformation hamnar i fel händer.

Vilka olika typer av kreditkortsbluffar finns det?

Om du tappar bort din kreditkortsinformation kan du råka ut för olagligt användande och oönskade utgifter. Det finns några olika saker som kan hända för att din kreditkortsinformation ska vara i riskzonen. En av de vanligaste sakerna är phishing. Det är bäst om du inte öppnar misstänkta mail och dess länkar, samt även inte ringer de telefonnummer de listar. Om du märker att något konstigt händer, då bör du omedelbart kontakta din kreditkortsleverantör.

Skimming är en annan typ av kreditkortsbluff som används på regelbunden basis. Skimming kan användas på betalstationer eller uttagsautomater. Tjuvarna använder sedan den stulna informationen för att spendera pengar.

Telefonbluffar är fortfarande väldigt populärt, samt fungerar på samma sätt som phising där bluffmakarna exempelvis säger att du har vunnit något, men behöver kreditkortsinformation för fraktkostnader.

Hur du skyddar ditt kreditkort

Om du vill handla online, då bör du endast besöka välkända butiker med bra köpskydd. Det första du bör göra är att kolla hemsidans webbadress, samt att den börjar med https istället för http. Detta betyder att ett SSL-certifikat för att kryptera information har installerats. Utöver detta ber många kreditkort dig att ta steget längre och slutföra handeln med en unik sifferkombination från din mobil.

För att undvika skimmers bör du försöka att använda de bankautomater som drivs av banker. Även de kan utsättas för skimming, men banker tenderar att ha betydligt högre säkerhetsnivåer.

Handla inte online eller spela roulette för pengar från offentliga datorer eller nätverk. Bluffmakare kan enkelt fånga upp din trafik och information på stora kostnadsfria nätverk utan lösenord.

Använd en process som kallas för ”tokenization”. Tredjepartsföretag som Apple, Garmin och Google Pay har ytterligare skyddslager och erbjuder aldrig din kreditkortsinformation till säljaren. De erbjuder ett virtuellt kontonummer för varje transaktion, samt gäller endast den gången. Apple påstår att de inte har ditt kontonummer på din iPhone eller dess servrar.

Det är okej att besöka butiker online, men fyll inte automatiskt i information eller spara din kreditkortsinformation om det inte krävs. Istället bör du ange din information för varje enskild transaktion.

Håll koll på din mail. Sätt igång tvåfaktorsautentisering för dina mejladresser och alla andra konton som erbjuder denna funktion.

Använd antivirusprogram på mobiltelefoner och datorer. Skadliga program som keyloggers kan scanna dina tangentslag och få tag i de bitar som fattas för att kunna få tag i dina uppgifter. Aktivera antivirusprogram, brandvägg, samt använd ett program som Malwarebytes för att scanna efter trojanska hästar och liknande skadlig programvara.

Skydda din fysiska brevlåda, eller ta emot känsliga kreditkortsfakturor via postkontoret eller genom brevinkastet.

Ta ytterligare försiktighetsåtgärder när du slänger elektroniska apparater som mobiltelefoner, laptops och liknande. Rensa hårddisken och ställ in enheten till dess fabriksinställningar. Du kan till och med ta det så långt som att fysiskt ta sönder hårddiskarna med hjälp av speciella tjänster. Precis som med de elektroniska avtrycken bör du skydda dina kreditkortsfakturor, kvitton och andra dokument med känslig information. Strimla dem innan de slängs.

De flesta användarna nuförtiden har mobilapplikationer som är anslutna till bankkonton och kreditkort. Kontrollera regelbundet ditt konto för att upptäcka ovanliga utgifter innan det spårar ur.

Även om hackare är väldigt sofistikerade är social hacking fortfarande det mest effektiva sättet att få tag i information. Av den anledningen bör du aldrig låna ut ditt kreditkort till en annan person. Om du betalar för något och ger ditt kort till butiksmedarbetaren, håll då ett öga på kortet. Skicka inte känslig kreditkortsinformation via mejl, WhatsApp eller Facebook.

Använd betalkort när så är möjligt. På det sättet kan du endast förlora pengar som du har på kortet, medan kreditkort kan bygga upp enorma framtida kostnader.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.